вівторок, 14 квітня 2020 р.

В Китаї зростає рівень ксенофобії

💉 Епідемія ненависті: у Китаї стрімко зростає рівень ксенофобії – іноземців викидають на вулиці

За декілька тижнів материковий Китай перетворився з епіцентру нового коронавірусу у центр ненависті та ксенофобії. Раніше я вже писав про те, з якими проявами дискримінації зустрічаються іноземці на території КНР, а також про серію дискримінаційних коміксів китайського автора, у сюжеті якого домінує тематика «утилізації сміття», себто – іноземців. Про це вже написали у Тайвані, Австралії, Канаді та ОАЕ, за що я щиро вдячен.

Тепер усе більше іноземних видань звертає увагу, що в Китаї стало не тільки неприємно, але й небезпечно.

«Ми боїмося бути інфікованими. Ми налякані вашими можливими хворобами. Тримайся подалі звідси», - говорить житель китайського села групі іноземців, якого цитує канадське видання The Globe and Mail.

Відтоді, як комуністичний уряд оголосив про перемогу над коронавірусом у Китаї – перемогу, безумовно, фейкову – іноземці стали крайнє небажаними у КНР як «розносники вірусу».

«Це відчутно. Люди виходять з ліфту в моєму будинку, коли я заходжу», - розповідає Тревор Мец, підприємець та блогер, що нині проживає в Пекіні. Він наводить ще один приклад: відвідуючи одну з місцевих забігайлівок, він почув голосі крики одного з китайських офіціантів: «Чому ти пустив сюди іноземців? Ти не можеш їх сюди пускати!».

І це – тільки маленькі прояви того, що відбувається по всьому Пекіну та решті Китаю. Ресторани розміщують таблички «іноземцям вхід заборонений», те саме – з фітнес-центрами та фірмами з надання ремонтних послуг. Навіть у парках розміщуються заборони для входу людей, що не є китайцями.

У Гуанчжоу, у якому проживає велика кількість іноземців, близько 100 громадян Нігерії опинилися на вулиці, після того, як готелі встановили ліміт на проживання іноземців у районі Саньюаньлі. При цьому, оскільки рейси між КНР та Нігерією скасовані, люди вимушені стати безхатьками.

Попри спроби заспокоїти велику африканську громаду, президент нігерійської бізнес-спільноти, Джуд Ізучуву Удеджі не стримує люті:

«Вірус прийшов з Китаю. І, незважаючи на це, саме до наших людей ставляться, як до тварин. Я не розумію, за що таке ставлення», - говорить підприємець, нагадуючи, що Нігерія, яка є сьомою за численністю населення державою у світі, зареєструвала лиш 276 випадків зараження китайським коронавірусом.

Тим часом, уряд Китаю заявляє, що дискримінації у КНР нема. І паралельно з цим – не тільки спонсує китайськомовні статті про «сміттєвих» іноземців, які вийшли на пікнік без маски, але й усіляко не помічає циркуляцію «народної творчості» з відверто расистським, якщо не нацистським характером.

Тривогу б’ють й кенійські медіа, які розповідають про абсолютно нелюдське ставлення уряду КНР до африканського населення:

«У мене не залишилося їжі та грошей. Це нечесно. Нам заборонено користуватися громадським транспортом, ми не можемо зайти до супермаркету, нам не дозволяють полишати встановлені межі. Вони постійно повторюють, що всі африканці – з вірусом. Поліція те й робить, що переслідує нас по місту. Якщо ви звернетесь до них по допомогу, вони відмовлять», - розповідає кенійська громадянка.

Видання Кenyans наводить велику кількість матеріалів расистського характеру, які їм вдалося зібрати від місцевих африканських громад. Серед них фігурують не тільки образливі плакати на дверях магазинів, але й переписки з таксистами та домовласниками, які відверто расистськи заявляють, що виганятимуть «чорних» з автівок та вимагатимуть негайно полишити орендовані квартири.

Австралійська медіа-кампанія ABC, що також поширила інформацію від українського Free Hong Kong Center про ризик расистських коміксів, наводить інформацію про те, що китайці почали вимагати «позбавлення іноземців насолоджуватися особливими правами» після того, як 3 іноземців за невідкладних обставин були доставлені для тестування на китайський коронавірус у Циндао.

Ксенофобію на собі відчувають навіть ті, хто про неї ніколи не говорив. Так, наприклад, російська студентка та модель з Шанхаю, що веде твіттер під ніком Reina Mirai, розповідає про те, що ненависть до іноземців, у тому числі – до азійських, розходиться швидше, ніж сам коронавірус. Так , наприклад, дівчина зазначає, що китайці вірять у те, що тільки іноземці заражаються коронавірусом, хоч і насправді 90% випадків COVID-19 – серед китайського населення.

«Только что закончилась моя онлайн-пара по китайскому. Учитель сказала, что у неё есть студент кореец (!), которого на днях тоже не пустили в собственный двор. Видимо он не очень говорит по китайски и сразу поняли, что он не китаец. Так что, походу, дело не в том, что ты не азиат», - пише Reina у своєму твіттері.

При цьому, блогерка наводить скріни, що підтверджують: навіть до росіян, які донедавна вважалися братським народом для КНР, ставлення стало, як до африканців – тобто абсолютно жахливе. Деякі російські емігранти просто опиняються на вулиці, хоч і живуть у Китаї понад 10 років.

Тим часом, комуністична пропаганда продовжує проштовхувати історії про ненависть до китайців на Заході через поширення уханського вірусу.

Найшвидше дізнаватися про ситуацію можна через тг-канал: https://t.me/arthurkharytonov
 — 



Немає коментарів:

Дописати коментар