четвер, 18 лютого 2021 р.

Агнєшка Ромашевська-Гузи про судовий вирок

"Сьогоднішній обвинувальний вирок журналісткам Катерині Андрєєвій і Дарині Чульцовій є красномовним доказом того, що політичний терор в Білорусії загострюється. Це також безпрецедентна подія в історії Белсата. Це чорний день.
Виявляється, це вже не "звичайна Журналістика". Наші працівники повинні діяти, як на війні, і нести певні втрати. Щоб прорватися з вільним словом, вони платять своєю особистою свободою.
Я буду робити все, що в моїх силах, щоб пробудити вільний світ, в тому числі Євросоюз, щоб політики домоглися реальних кроків, а не тільки слів обурення з приводу того, що відбувається в Білорусії.
Досі вжиті заходи я оцінюю досить критично, скоріше як удавання і лицемірство. Тут поки складно говорити про реальний тиск на режим. Ні для кого не секрет, що реальною опорою для білоруської диктатури є Володимир Путін, і його також повинні стосуватися очікування в питанні системних змін в Білорусії.
На жаль, поки бачу, що вільний світ вже звикає до того, що в Білорусії журналіст раз у раз потрапляє на десяток днів під арешт... ну - видно, так і повинно бути. Нормальок. Сподіваюся, сьогоднішній вирок двох років колонії загального режиму для наших журналістів змінить цю тенденцію. Білорусь не лежить в іншій півкулі, це не острів посеред океану. Це країна, що лежить в самому центрі Європи, не так далеко не тільки від Варшави або Вільнюса, але і не так далеко від Берліна.
Нинішні процеси в Білорусі нагадують часи глибокого воєнного стану в Польщі. Тоді дійсно вироки бували дуже серйозними. На щастя, більшість засуджених виходила раніше. Мій батько в останньому слові, відповідаючи на вимогу прокурора про присуд йому 8-ми років в'язниці, заявив, що у того нереалістичні очікування - ПНР так довго не протягне. І він дійсно мав рацію. А від того, чи відсидять наші дівчата фактично два роки у виправній колонії, залежить ще й рішучість і тверде ставлення самих білорусів.
Так що варто також сказати нашим білоруським друзям, щоб вони трималися, тому що це в основному в їхніх руках майбутнє їхньої країни, що б ми не робили ззовні.
Я вдячна адвокатам, які представляють наших журналістів. Олександр Чаєцький та Сергій Зікрацький - молоді люди, на відміну від захисників у польських політичних процесах. Підсудних тоді представляли досвідчені юристи, які пам'ятали сталінські часи. Однак ці молоді білоруські юристи вже залишили славну сторінку в історії білоруської колегії адвокатів.
Те, що сталося сьогодні, - це ще не кінець боротьби за вільне слово і вільну Білорусію. Боротьба триває".
Агнєшка Ромашевська-Гузи

Немає коментарів:

Дописати коментар