вівторок, 18 серпня 2020 р.

Військовий розвідник Росії на українському Донбасі

Андрей ЗорькинРосійські військові продовжують на ротаційній основі перебувати на окупованих територіях українського Донбасу та виконувати спеціальні завдання, маскуючись під бойовиків незаконних збройних формувань “ДНР” або “ЛНР”. Виявлені нові факти участі у війні проти України кадрового російського військовослужбовця Андрія Зорькіна, який проходить службу у 19-й окремій мотострілецькій бригаді ЗС РФ.  Військовослужбовці 19-ї ОМСБр зі складу 58-ї армії ЗС РФ неодноразово потрапляли у поле зору волонтерів-розвідників InformNapalm та внесені у базу OSINT-розслідувань. Детальніше читайте у дослідженні.


25 липня користувач твіттера @GirkinGirkin виклав фото росіянина  Андрія Зорькіна, який був помічений на окупованій частині українського Донбасу восени 2019 та влітку 2020 року. Волонтери InformNapalm вирішили дослідити глибше соціальні сторінки вказаного чоловіка і встановили, що він з 2015 року проходить військову службу за контрактом у 19-й окремій мотострілецькій бригаді (в/ч 20634).
Фото, викладене в мережі в соціальному профілі Андрія Зорькіна 6 жовтня 2019 року (архів профілю , архів альбому). Позаду видно характерну дорожню позначку із назвою вулиці, написаною українською мовою та продубльованою англійською «вул. Стратонавтів».
Це відправна точка, що дозволяє говорити, що фото зроблене в Україні.
Волонтери InformNapalm визначили також точну геолокацію цього знімка на околицях окупованого українського м.Донецьк.
Також про перебування російського військового на Донбасі у Донецьку свідчить і інше фото з його профілю вже від 11 липня 2020 року. Позаду нього видно бойовика із шевронами «ДНР».
Або інша його спільна фотографія на фоні банеру “Донецька народна республіка”, завантажена у профілі “Віктор Донецький” у червні 2020, яку Андрій Зорькін перепостив на свою стіну в соцмережі “VK” у липні 2020.
Також у його профілі закріплений запис з фото від 19 грудня 2019 року із пістолетом та речовим мішком із шевроном “ДНР”.

Ідентифікація Андрія Зорькіна

В ході моніторингу соціальних сторінок військовослужбовця зібрані матеріали, які вказують, що Андрій Зорькін з 2015 року проходить службу за контрактом у Збройних силах Російської Федерації, а саме у 19-ї ОМСБр. Одне із останніх військових звань, яке фіксується на фото з погонами, – сержант. Станом на 2020 рік відомостей, які б вказували на підвищення його військового звання – не встановлені.
Встановлено, що Зорькін Андрій Сергійович народився 27.04.1994 року у місті Волгодонськ, Ростовської області. Судячи з багатьох ознак (фото з прапором військової розвідки, татуювання на шиї з типовим символом розвідників – літючою мишею, фото із снайперською гвинтівкою для безшумової стрільби ВСС «Вінторєз», яка є на озброєнні російських підрозділів спеціального призначення) вказаний військовослужбовець проходить службу або у розвідувальному батальйоні, або у батальйоні спеціального призначення вказаного військового формування 19-ї ОМСБр, що належить до складу 58-ї армії ЗС РФ.
Фото біля графіті  із написом “58 армія”.
Фото з прапором військової розвідки ЗС РФ. Також на стіні його профілю періодично з’являються дописи із привітанням до дня розвідки. 
Має специфічне татуювання із летючою мишею на шиї – символ військової розвідки. 
Фото у формі ЗС РФ з тільняшкою та з шевроном 19-ї ОМСБр на правому рукаві.
Фото у бушлаті ЗС РФ із сержантськими погонами, шевроном із прізвищем та шевроном 19-ї ОМСБр ЗС РФ.
  • Інші фото, архіви та соціальні сторінки Андрія Зорькіна

Крім військової служби за контрактом у ЗС РФ Андрій Зорькін у 2016-2018 роках також брав участь у спортивних змаганнях з міні-футболу у складі команди Мартиновського району Ростовської області (архів). На свою сторінку профілю він, навіть, завантажив фото вирізки з газети, на якому він у правому куті фотографії. Це дозволило знайти його дані у списку членів збірної з міні-футболу (список команди збірної за 2018 рік), підтвердити його ПІБ та точну дату народження.

Післямова

Андрій Зорькін не байдужий до слави, на це вказує те, що він фіксує, навіть, вирізки із регіональних газет із своїм фото та викладає на свою сторінку. Мабуть, саме таке марнославство і стало причиною розміщення російським військовим розвідником 19-ї ОМСБр фотографій на фоні позначки із назвою вулиці в Україні у м.Донецьк, на якій він побував завдяки відрядженню на бойові дії. Це OSINT-дослідження зробить його ще відомішим.

Висновки

Станом на липень 2020 у базі даних InformNapalm зібрані докази проти більш ніж 2600 кадрових російських військових з 99 підрозділів армії РФ та деяких інших силових структур Росії, які брали активну участь у війні проти України.  Це лише ті дані, які вдалося виявити шляхом OSINT-досліджень попри жорсткий режим таємності з боку МО РФ. З року в рік МО РФ вдається до постійного посилення режиму недопущення витоку інформації, яка спростовує публічні заяви Кремля про “внутрішній український конфлікт”. Дуже часто солдати із російської глибинки, які вперше бачать українські гривні, або дорожні позначки українською мовою чи інші об’єкти, що на їх думку є символічними для демонстрації серед друзів, фільмують себе і викладають у мережу.
Крім зазначеного у цьому розслідуванні випадку із сержантом Андрієм Зорькіним, за час війни на Донбасі волонтери InformNapalm виявили докази проти 21 кадрового військовослужбовця зі складу 19-ї ОМСБр ЗС РФ. Відомості про них подані у розслідуваннях. Серед поодиноких випадків виявлення окремих військовослужбовців на Донбасі фіксувалися і цілі групи, наприклад, зі складу роти снайперів, а також з роти БПЛА 19-ї ОМСБр.
Черговий випадок виявлення свідчить, що Росія продовжує на ротаційній основі використовувати кадровий склад ЗС РФ для посилення та контролю підрозділів 1-го та 2-го АК на Донбасі.
Джерело

Немає коментарів:

Дописати коментар