четвер, 15 квітня 2021 р.

Смоленська катастрофа: звіт польського Сейму і Росія

У Польщі та в Україні вшановують жертв Смоленської катастрофи 10 квітня 2010 року, що сталася неподалік російського Смоленська, під час посадки на військовому аеродромі «Смоленськ-Північний» літака Ту-154 із польською державною делегацією на борту. Загинули 96 людей, серед них і президент Польщі Лех Качинський та його дружина Марія, а також інші представники польської політичної, військової, релігійної еліти. Вони прямували в Катинь для участі в меморіальних заходах до 70-х роковин розстрілу НКВД СРСР польських військових у 1940 році.

Звіт підкомісії польського Сейму з питань повторного вивчення причин та обставин аварії Ту-154М під Смоленськом буде оприлюднений у квітні, повідомив голова підкомісії Антоні Мацєревич.

За його словами, комісія звершила роботу над змістовною частиною звіту, але ще тривають останні редакційні виправлення.

Як повідомляє українська редакція Польського радіо, Мацєревич заявив, що перший найважливіший висновок, що випливає із документу, стосується участі російської сторони в подіях 11 років тому.

«Перешкоджання у підготуванні безпеки цього візиту, фальшиве направлення літака і, врешті, підрив літака. Потім створення механізму смоленської брехні, приховування правди, фальсифікація доказів, знищення цих доказів та їх утримування. Отже, весь процес контролювався росіянами», – стверджує Мацєревич.

Робота комісії показує, що безпосередньою причиною катастрофи став вибух, який стався до того, як літак досяг висоти так званої «берези Бодіна», – додав Мацєревич.

«Так звана «береза Бодіна», яку називали причиною трагедії, стояла за 100 метрів від місця вибуху та втрати кінця лівого крила. Вибух, що супроводжував це, є прямим свідченням того, що насправді сталося і хто до цього призвів», – каже голова підкомісії.

Немає коментарів:

Дописати коментар